Trouwen met downsyndroom

Trouwen? Niet voor jou!

Geschreven door: Elise van der Giessen

Succesverhalen

‘Ik wil trouwen.’ Het valt even stil… ‘Zo, Sjors, trouwen zeg je. Echt trouwen?’ ‘Ja, dat wil ik heel graag.’ ‘Maar Sjors, dat zit er voor jou waarschijnlijk niet in…’

Trouwen met Downsyndroom?

Sjors zucht. Zijn ogen dwalen af naar de foto van Marie die op zijn kast staat. Het is een eenvoudige foto, gemaakt tijdens een dorpsfeest, waarop ze beiden lachen alsof de wereld hen niks kan maken. Voor Sjors is die foto een belofte, een droom die hij koestert: ooit zal hij met Marie trouwen, net zoals hij dat op televisie ziet bij de romantische films die hij zo graag kijkt.

In het team waar we Sjors begeleiden, komt de vraag naar voren. Wat moeten we met zijn wens om te trouwen? Iedereen heeft een mening. ‘Trouwen zit er voor zo’n jongen als Sjors toch niet in?’ ‘Ken jij iemand met Downsyndroom die getrouwd is?’ ‘Misschien is het gewoon een fase, een fantasie die vanzelf overgaat.’ ‘Maar goed, hij heeft het er al maanden over. Hij wil graag trouwen met Marie uit het andere dorp. Elke keer als hij haar ziet, hebben ze het er voluit over.

De discussie in het team wordt levendig. Sommige collega’s schudden hun hoofd, bezorgd dat Sjors teleurgesteld zal worden. Anderen lachen een beetje ongemakkelijk, niet zeker of ze zijn droom serieus moeten nemen.

‘Wat betekent trouwen voor Sjors?’ vraag ik, door de groep heen kijkend. Er valt een stilte, en iedereen kijkt elkaar vragend aan. ‘Ja, dat is toch logisch?’ ‘Nou,’ zeg ik met een knipoog, ‘dat is nu juist de vraag. Wat betekent trouwen voor Sjors? Laten we daar eens mee beginnen.’

De teamleden blijven even stil, alsof het kwartje nog moet vallen. Maar dan begint één aarzelend te praten. ‘Misschien,’ zegt ze, ‘is trouwen voor Sjors iets heel anders dan voor ons. Misschien gaat het hem niet om de juridische kant of om het samenwonen. Misschien wil hij gewoon een groot feest, waar hij in het middelpunt staat en waar iedereen gelukkig is, net zoals op die films die hij zo graag kijkt.’

Het gesprek krijgt een andere wending. We beginnen te praten over wat Sjors nou eigenlijk wil, en hoe we dat mogelijk kunnen maken. Ik stel voor om met Sjors in gesprek te gaan. Om hem te vragen wat trouwen voor hem betekent.

  • Wat is trouwen?
  • Wat betekent het voor jou?
  • Hoe ziet jouw trouwerij er uit?
  • Wat wil jij echt?
  • En nog belangrijker: hoe kunnen we dat als team op een manier realiseren die voor hem waardevol is?

Wat betekent trouwen voor jou?

Een week later zit ik met Sjors aan tafel. Ik vraag hem: ‘Sjors, als je aan trouwen denkt, wat zie je dan voor je? Wat betekent dat voor jou?’ Zijn gezicht licht op. ‘Nou,’ zegt hij, ‘dat is een groot feest! Met Marie en al mijn vrienden. Ik wil een mooie hoed dragen, net zoals in die film. En dan rijden we in een mooie auto, en maken we foto’s, heel veel foto’s. Iedereen zal lachen en gelukkig zijn.’

Langzaam begint het beeld duidelijker te worden. Voor Sjors betekent trouwen niet per se het traditionele idee van een huwelijk, met ringen en geloften. Voor hem gaat het om de beleving, om de speciale dag waar hij en Marie in het middelpunt staan, omringd door vrienden en familie. Een dag waarop hij zich bijzonder voelt, en waarop zijn droom werkelijkheid wordt, al is het maar voor één dag.

En zo geschiedde. Een paar maanden later trouwt Sjors met Marie. Niet in de kerk, en zonder ambtenaar van de burgerlijke stand, maar op een manier die precies bij hen past. Ze hebben de dag van hun leven:

🤩 Sjors draagt een hoge hoed, net zoals hij wilde
🤩 Ze worden in een prachtig versierde auto naar de feestlocatie gereden
🤩 Er is een geweldige fotoshoot, met iedereen die ze liefhebben

Trouwen a la Sjors

Dát is trouwen à la Sjors. Ze stralen van oor tot oor, hun liefde vastgelegd in elk gelach, elke foto, elke herinnering van die dag. Het is niet het traditionele huwelijk zoals wij dat misschien voor ons zien, maar het is alles wat Sjors en Marie hadden gehoopt en meer.

Kern van dit verhaal: Ga er niet te snel van uit dat je wel weet wat iemand bedoelt.

Laat je verrassen! Ga er niet te snel van uit dat je wel weet wat iemand bedoelt. Durf er eens een paar vragen over te stellen. Je zult vaak ontdekken dat er een hele wereld van mogelijkheden schuilt achter wat in eerste instantie onmogelijk leek.


Reflectievraag:

Waar ben jij achter gekomen door een goede vraag te stellen?

Deel je ervaringen in de reacties!

————
In deze blog zijn de principes van oplossingsgericht werken toegepast.
Wil jij meer leren over Oplossingsgericht werken? Klik dan hier voor mijn producten en hier voor mijn trainingen.

Dit artikel delen?

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.